Време за активизиране на младежите от област Ловеч чрез обучения

През месец януари 2019 г.  се проведоха три обучения в рамките на проект „Време за активизиране“, финансиран от Министерството на младежта и спорта, в рамките на „Националната програма за младежта“. Проектът се изпълнява от Сдружение „Знание“ Ловеч и има за цел да насърчи  активността и инициативността на младежи от малки населени места от област Ловеч.  54 души на възраст 18-29 г. бяха включени в три тридневни обучения, с фокус към повишаване на ключовите компетентности, идентифициране и формулиране на проблеми чрез използване на метода Time for tea (Време за чай). По време на обучението бяха идентифицирани проблеми на младежи от област Ловеч, като участниците работиха по кампании за 12 от тях.

Предложението за кампанията в община Угърчин под мотото – „Бъдете активни граждани, бъдете образовани!“ отправя апел към младежи, завършващи средното си образование за активност и участие в обществения живот на общината.

В община Летница идентифицираните проблеми са два. Първият е свързан с осмисляне на свободното време на младежи от общината и създаване на условия за риболов и отдих. Вторият е насочен към активно спортуване сред младежите и създаване на младежки волейболен клуб.

Три са ключовите проблеми според младежите в община Ловеч. Първият касае разпространението и употреба на наркотици сред подрастващото поколение. Вторият посочен проблем касае осветлението в парк „Стратеш“ и повишаване привлекателността на парка, както и съвместни усилия за грижа към животните в зоопарка. Третият идентифициран проблем според младите ловчалии е състоянието на спортната зала в града.

Младежите от община Ябланица ясно дефинираха основния за тях проблем в общината, а именно незаконната сеч в горите и недостатъчното залесяване.

Младежите от Тетевен насочиха вниманието си към два проблема. Първият касае провеждането на демократични избори за училищен съвет в СУ „Георги Бенковски“. Планираната в рамките на обучението кампания беше под мотото „Демокрация в действие“. Вторият е насочен към основен според младежите от с. Галата проблем, а именно изграждането на спортна зала в селото.

Два са посочените проблеми и в Троян. Единият е насочен към липсата на активна младежка неправителствена организация в общината, която да координиране и организира младежки инициативи. Младите троянци планират да потърсят съдействие от страна на местната власт за предоставяне на пространство за създаване на младежки център. Вторият проблем фокусира лошото състояние на градския парк „Къпинчо“.

Специфичен е проблемът и в община Луковит, където младежите изпитват затруднения в желанието си да спортуват поради наличието на замърсен въздух, идващ от предприятие в близост до градския стадион.

 

Периодът на реализация на проекта е от 01.11.2018 до 30.04.2019 г, като следващите стъпки са реализиране на 3 кампании в общини от област Ловеч, както и финално събитие.

Сдружение „Знание“ благодари на всички участници за проявената активност и креативност , с което допринесоха за продуктивния завършек на обученията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *