Обществен форум ЗА НАШИТЕ ПАРИ се проведе на 2 юни 2022 г. в Ловеч

Представители на  местни власти от област Ловеч, образователни институции, НПО и граждани обсъждаха идеи за препоръки за повишаване на гражданското участие във фазите на бюджетния цикъл –  формиране, обсъждане, приемане, изпълнение, отчитане и оценка на общинските бюджети.

Дискусиите в хомогенните групи, както и общата дискусия доведе до интересни идеи, които биха дали възможност за повишаване на гражданската активност по този важен за развитието на всяка община процес.

Сред препоръките са: Организиране на секторни обсъждания за представяне на проекто-бюджета, публикуване на протокола от сесията за приемане на бюджета, обучения на представители на бизнес, НПО и граждани по бюджетния цикъл, излъчване на НПО, което да наблюдава процеса, представяне на бюджета по разбираем начин (инфографики, обяснения и т.н.).

Бяха генерирани допълнителни идеи за активизиране на гражданите , например „Социален час“ – един час, в който в неформална среда, например кафене, гражданите да дават обратна връзка по наблюдавана сесия за обсъждане или приемане на бюджет.

Друга идея беше да се въведе „граждански бюджет“ в общините от област Ловеч – фонд, за който гражданите да решават какви проекти да се финансират (каквато добра практика съществува в Община Троян).

Като цяло участниците във форума се обединиха около мнението, че са необходими обучения за гражданско участие и регулярни форми за мотивиране и активиране на гражданите.

Проектът се финансира от Фондация „Америка за България” по програма „Следващите 10 – в подкрепа на значими идеи през следващите 10 години”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *