На 12 януари 2024 година Сдружение „Знание“ откри изложба „Визуални предизвикателства  – постери и моментна фотография“ в Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“.

Художествената галерия в Ловеч се изпълни  с млади хора участници, директори на училища, представители на неправителствени организации, културни и публични институции, гости.

Ралица Попова, председател на Сдружение „Знание“ Ловеч, представи пътят на изложбата и основните елементи на проект „Визуални предизвикателства“, финансиран от Национална програма за младежта.

Идеята за проекта дойде от желанието ни да подкрепим млади хора на възраст 15-29 години да разсъждават върху термини и абстрактни понятия, които ежедневно чуват, но не винаги осмислят. В началото на проекта с младежите съставихме дълъг списък с понятия, с които средата ги залива и за които биха желали да научат малко повече.  След това организирахме преживелищно обучение за вникване в дълбочина в термините, а по време на креативните работилници младите хора скъсиха списъка и започнаха да работят по визуалното пресъздаване на понятията чрез символ, фотографии или слоган. Творбите бяха завършени по време на креативен лагер в град Тетевен, където бяха събрани и групирани произведенията, които виждате днес в изложбата. Бяхме подкрепени от експерти и творци, които подпомогнаха процеса, вдъхновиха ни показаха, че всеки може да стане творец.“

Повечето произведения могат да се видят и в брошурата „Визуални предизвикателства“, а всички постери и слогани са отпечатани на картички, от които посетителите на изложбата могат да си вземат.

Организаторите на изложбата са подготвили и интерактивна част, в която всеки посетител може да преживее процеса на съставяне на постер и пресъздаде своя творба или просто поразсъждава по трудните термини.

Приветствия за изложбата имаше от Областния управител г-н Виктор Стойчев, от кмета на Община Ловеч, г-н Страцимир Петков и главния експерт на ММС за Плевенска и Ловешка област г-н Атанас Кършев.

Можете да посетите изложбата до 10 февруари 2024 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *