български english
за нас обучения проекти форум - център контакти
текущи проекти приключили проекти
 
 
 

 

   
   
 
   
 

Плетена нишка

 
 
източник на финансиране: Фондация „Работилница за граждански инициативи” по програма „Живо наследство” с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”  
период на изпълнение: ноември 2013 – 15 август 2014 г.  
Обща стойност на проекта: 7254 лева  
Водеща организация: Сдружение „Знание”  

Партньори:
СОУ „Тодор Кирков” Ловеч

 
   

 Обща цел: Популяризиране и оживяване на местно културно наследство, чрез диалог между поколенията.

Специфична цел:

·         Въвличане на млади хора в дейности по изследване, опознаване и популяризиране на културното наследство – плетене и традиционен празничен календар.

  • Насърчаване на културен диалог между поколенията – възрастни хора (домакини и занаятчии), младежи, деца в детските градини.
  • Опознаване и придобиване на умения за плетене (текстил и ракита) и оживяване на характерни празници от местния традиционен календар.

·         Проектът включва следните дейности:

Проектът предвижда участие на лица от различни възрасти и предаване на знания и опит от поколение на поколение. Темата е плетене и плетива, като домашен занаят и плетене от леска и ракита (кошничарство). Предвидени са срещи с възрастни жени умеещи да плетат от Ловеч и селата Йоглав и Гостиня и двама занаятчии. Участниците ще работят в шест работилници, където ще се учат и ще изработват плетени предмети и аксесоари. Ще бъдат включени и родители. Също така ще изплетат кукли, с които да представят шест традиционни празника (от Коледа до Еньовден). С готовите кукли учениците ще представят избраните празници пред деца от детската градина. Проектът ще завърши с изложба/уъркшоп, където ще бъде поканен по-широк кръг от хора. Посетителите ще могат да се запознаят с двата занаята и сами да изработят малък плетен предмет. За популяризиране на проекта и финансиращата програма са предвидени две пресконференции, публикации в медиите и фейсбук, три вида картички – за двата занаята и традиционните празници. 

 

 

 

 

 
 
назад  
     
 
Текущи проекти
Актуално